• Eindhoven 1962.
  • Gestudeerd aan de TEHATEX lerarenopleiding Tilburg, en grafisch ontwerpen op Academie Minerva Groningen.
  • Technieken: oliepastelkrijt, acrylinkt en gouache.

 

Grappig. Ze zeggen wel eens: niet het doel, maar de reis ernaartoe bepaalt de waarde. En illustraties van Mies van Hout zijn stuk voor stuk juweeltjes, dus kun je nagaan.

Voor Mies is iedere illustratie een spannende zoektocht. We zijn in haar atelier in Zeegse waar ze ons de laatste laat zien. Heldere kleuren die van hagelwit papier spatten, speelse karakters opgebouwd uit losse lijnen, vegen en kleurvlakken. Sinds prentenboek Vrolijk werkt ze nóg meer op gevoel. Alles in één keer op papier. Elke lijn moet raak zijn.

Dat betekent controle loslaten; onbevangen werken.

Went eigenlijk nooit, vertelt ze. Pas als de twijfel verdwijnt weet zij dat een illustratie af is. Niet de makkelijkste weg – daarover geen twijfel – zeker niet na poging nummer zoveel. Toch vertrouwt Mies erop dat elke zoektocht goed eindigt. In een interview met Sophie Timmer zegt ze: “Het leuke van Vrolijk is dat ik veel angst, tekenangst, ben kwijtgeraakt.”

Voor Vrolijk staat de talenteller inmiddels op een dozijn. Dit adembenemende prentenboek uit 2011 over vissen met gevoelens wordt internationaal gezien als een mijlpaal in de kinderboekenkunst. Leuk weetje: Mies tekent de typografie voor iedere vertaling zelf. In het Japans, Koreaans en Mandarijn Chinees.

Na Vrolijk kwam Vriendjes (2012) gevolgd door Verrassing (2013). Juist het puur houden van emoties laat ruimte voor de lezer om de boeken eigen te maken. Dichtbij jezelf blijven is belangrijk voor Mies en tekenend voor al haar werk. Van Bang Mannetje (2005) tot De Speeltuin (Kinderboekenweek 2015) en van bekende liedjesboeken zoals Daar Buiten Loopt Een Schaap tot Zie De Maan Schijnt Door De Bomen.

Illustraties van Mies maken vrolijk. Voor jezelf of als verrassing voor een van je vriendjes. Zie je jouw favoriet niet? Wees dan geen bang mannetje en mail ons.